Wat is cholesterol?

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een stof die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken. Het is onmisbaar voor de opbouw van lichaamscellen, bepaalde hormonen, vitamine D, voor de aanmaak van galzuren (belangrijk voor de vetvertering)... Het grootste gedeelte van de cholesterol ( ongeveer 70%) wordt door ons lichaam zelf aangemaakt; het resterende gedeelte wordt via het voedsel opgenomen, vooral uit dierlijke vetten. Dat laatste verklaart waarom ons cholesterolgehalte ook afhankelijk is van hoeveel en wat we eten.


Cijfers over Cholesterol

Wist u dat… 
HDL & LDL

Er bestaan 2 soorten cholesterol, enerzijds heeft men de “goede cholesterol”: HDL (High Density Lipoprotein): HDL brengt overtollige cholesterol vanuit de cellen terug naar de lever en zorgt ervoor dat de vaten “gereinigd” worden.
Anderzijds bestaat er “slechte cholesterol”: LDL (Low Density Lipoprotein). Indien er een teveel aan LDL in het bloed aanwezig is, kan dat zich afzetten op de binnenwand van de vaten, waardoor de bloedcirculatie kan belemmerd worden.

Welke factoren kan het beïnvloeden?

Oorzaken van een verhoging van het cholesterolgehalte zijn o.a. vetrijke voeding, roken, overgewicht en weinig beweging. Ook erfelijke factoren kunnen zeker een rol spelen.

Hoe wordt cholesterol gemeten?

Meten is weten, en weten is al een stukje voorkomen. Het meten van de cholesterol gebeurt via een bloedafname, waarvoor je niet nuchter hoeft te zijn.

Meer weetjes over Arterin®

Is mijn cholesterolgehalte op een verantwoord niveau?

Hoe kan ik mijn cholesterolgehalte op een verantwoord niveau houden?

  • Volg een gezond dieet
  • Behoud een gezond lichaamsgewicht
  • Blijf bewegen en doe tenminste 30 minuten per dag iets actiefs.
  • Beperk andere factoren die het cholesterolgehalte kunnen beïnvloeden.
  • Ga langs bij de huisarts

Doe de test
Omega Pharma Logo

Deze site wordt onderhouden door Omega Pharma Belgium nv die als enige verantwoordelijke is voor de inhoud. Deze inhoud van de site is bestemd voor bezoekers uit België en G.H. Luxemburg.

Copyright © 2019 • Wettelijke vermeldingen